Karagen – podejrzany składnik w żywności

Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych – zagęszczonym mleku, żywności przetworzonej, lodach, marmoladach, wędlinach, wyrobach typu light, serkach topionych, śmietance. Karagen to chętnie wykorzystywany przez producentów dodatek, który od lat budzi wątpliwości wśród naukowców. Co musimy o nim wiedzieć?

Karagen to podstępny składnik. To z jego udziałem Annie Lewandowskiej przydarzyła się wpadka, którą natychmiast wytknęli jej internauci. Zawodniczka karate regularnie umieszcza w sieci porady dotyczące żywienia i zdjęcia polecanych produktów. Burzę wywołała jednak fotografia rekomendowanego przez Annę mleka migdałowego. Na żonę Roberta Lewandowskiego spłynęła fala krytyki. O co poszło? O karagen, jeden ze składników produktu.

Internauci wytknęli Lewandowskiej, że promuje żywność zawierającą szkodliwy związek. W końcu głos zabrała autorka wpisu. „W badaniach udowodniono, że mała ilość nie szkodzi. Choć ja staram się unikać jakichkolwiek zbędnych dodatków. Proponuję mleko zrobić samemu w domu (…). Tymczasem, kiedy jestem na wakacjach i nie mam możliwości zrobić mleka, kupuję, wybierając w sklepie takie, które ma najmniej dodatków i cukru” – skomentowała.

Czym zatem jest wspomniany karagen? To naturalny polisacharyd, który jako dodatek do żywności ukrywa się pod kodem E 407. Mgr inż. Dominik Konecki, dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED, członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością tłumaczy, że pełni on w żywności funkcję stabilizacyjną, żelującą, zagęszczającą i zwiększającą lepkość. Otrzymywany jest przez ekstrakcję czerwonych alg oceanicznych.

Najczęściej znajduje się w:
– produktach o obniżonej zawartości tłuszczu;
– produktach mlecznych, m.in. lodach, mleku sojowym, bitej śmietanie, żelujących deserach owocowych, napojach mlecznych niefermentowanych aromatyzowanych, deserach mlecznych, w tym deserach dla dzieci, mleku zagęszczonym i mleku w proszku, pasteryzowanej śmietance, śmietance kulinarnej, serku twarogowym termizowanym, serze topionym;
– produktach przetworzonych, m.in. daniach gotowych do odgrzania, produktach w puszkach, dżemach, galaretkach, sosach, mrożonych daniach, np. pizzach, sosach pomidorowych, sosach konserw rybnych, lodach i ich koncentratach, produktach garmażeryjnych z dodatkiem mięsa i/lub podrobów;
– napojach o konsystencji jednolitej, tzn. bez konieczności wymieszania przed otwarciem, koncentratach napojów;
– mięsach, m.in. wędlinach z indyka, kurczaka, wieprzowiny, wędzonkach, konserwach mięsnych, wędlinach podrobowych, produktach w bloku, produktach w folii;
– oliwkach w zalewie nadziewane pastami paprykowymi, anchovis itp., sosach majonezowych, majonezie niskotłuszczowym, koncentratach obiadowych, sosach, kremach owocowych i warzywnych, półproduktach żelujących do dekoracji lodów i ciast, dżemach, marmoladach, galaretkach.

Ulega degradacji
– Karagen występuje w dwóch formach: niezdegradowanej i zdegradowanej. Karagen zdegradowany nie jest dopuszczony do stosowania. W przemyśle wykorzystywany jest karagen niezdegradowany, tzw. natywny – tłumaczy mgr inż. Dominik Konecki. Specjalista powołuje się na raport Międzynarodowej Agencji Badania Raka – IARC, z którego płyną niepokojące wnioski – spożyty karagen, nawet w formie niezdegradowanej, pod wpływem kwaśnego środowiska żołądka może ulegać degradacji, a tym samym powodować negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Jakie dokładnie? – Karagen może wyzwalać stany zapalne. Występowanie stałego stanu zapalnego w organizmie jest wysoce niebezpieczne i może powodować choroby jelit, serca czy nowotwory. W badaniach na zwierzętach wykazuje on właściwości rakotwórcze. W innych przeprowadzonych badaniach wykazano także niepokojące wnioski, że karagen u ludzi ma związek z owrzodzeniami jelita, np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, guzami, a także nowotworami – przyznaje dietetyk ENEL-MEDu.

Naukowcy ostrzegają
Badania przeprowadzone na myszach wskazują na rolę karagenu w kształtowaniu zaburzeń działania insuliny, mogących prowadzić do występowania cukrzycy typu 2. Dodatkowo efektem nadmiernego spożycia tej substancji mogą być objawy ze strony układu pokarmowego. – Badania pokazują, że po wyeliminowaniu karagenu pacjentom ustąpiły objawy takie jak wzdęcia brzucha, biegunki czy symptomy zespołu jelita nadwrażliwego. Karagen spożywany w dużych dawkach może też ograniczać przyswajanie składników mineralnych, np. potasu – przestrzega Dominik Konecki.

Ewa Podsiadły-Natorska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *