Wojciech Zys z Komendy Powiatowej Policji w Obornikach z fartuchem „MasterChefa” (foto)

W minioną niedzielę na antenie telewizji TVN zadebiutowała szósta edycja kulinarnego programu MasterChef. Fani programu z naszgo miasta mogą tym bardziej teraz trzymać kciuki, gdyż do programu zakwalifikował się starszy sierżant z Komendy Powiatowej Policji w Obornikach – Wojciech Zys.

W pierwszyym odcinku nowego sezony Wojtek zaprezentował się daniem „Zupy krewetkowej na ostro”

Składniki:

  • 5 krewetek
  • 10 małży (mule)
  • 1 filet z halibuta
  • 1 filet z dorsza
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 300 ml wody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 papryczka chili
  • czosnek
  • 2 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wlewamy 2 łyżki oliwy do garnka, dodajemy czosnek posiekany w plasterki, pół posiekanej papryczki chili i gotujemy 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i wino. Całość gotujemy przez ok. 5 minut.

W tym czasie obieramy krewetki i małże, a filety kroimy w cienkie plastry lub w kostkę. Do garnka dolewamy 300 ml wrzącej wody. Wrzucamy krewetki – 2 w całości i 3 obrane oraz małże i pokrojone filety z ryb. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po 4 minutach wyciągamy małże i krewetki, odkładamy na bok. Zupę wlewamy do talerza i przystrajamy krewetkami i małżami.

Zupa okazała się furtką która się otwarła dla Wojtka i dzięki niej otrzymał fartuch „MasterChef”, co oznacza że jest pełnoprawnym już oczestnikiem programu.

„MasterChef” to widowiskowe kulinarne show, po raz pierwszy wyemitowane przez stację BBC w 1990 roku. Od tamtej pory program doczekał się edycji w 35 krajach na całym świecie, bijąc rekordowe wyniki oglądalności.

Kucharze-amatorzy będą walczyć o tytuł Mistrza Kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.

Zanim jednak jeden z nich stanie na wymarzonym podium, musi pokonać setki konkurentów z całego kraju, dostać się do finałowej czternastki wybrańców i stanąć z nimi w szranki, mierząc się z szeregiem kulinarnych wyzwań.

Finaliści „MasterChefa” to ludzie, którzy nigdy nie gotowali profesjonalnie, ale swoją ogromną pasją i entuzjazmem często przewyższają zawodowych kucharzy. Są pełni nietuzinkowych pomysłów i nie jest im obce eksperymentowanie w kuchni. Czy wszystkie te cechy pomogą zawodnikom podczas kolejnych konkurencji? W programie bowiem będą oni musieli zmierzyć się nie tylko z własnymi słabościami, muszą pokonać też stres, gotując niezwykle wyszukane potrawy pod presją bezlitośnie upływającego czasu.

Muszą też, co najważniejsze, stanąć oko w oko z surowymi jurorami, którym naprawdę niełatwo zaimponować i którzy nie znają litości…

Kolejna emisja programu „MasterChef” już w najbliższą niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN.

Adam Okoniewski

Redaktor i Fotograf portalu Biuletyn Oborniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest